Premalo se krećemo i previše sjedimo što je uzrok brojnih bolesti, provjerite koliko bi tjedno trebala biti aktivna djeca, a koliko odrasli i stariji

 

U posljednje se vrijeme sve više važnosti pridaje tjelesnoj aktivnosti za sveukupno zdravlje čovjeka. Opet, nedovoljno, s obzirom na poražavajuće podatke koji nam govore da je Hrvatska među najpasivnijim i najdebljim nacijama Europe. Vodeći uzroci smrtnosti današnjeg čovjeka su takozvane kronične nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2 te maligne bolesti. Poznato je da je tjelesna neaktivnost neovisni rizični čimbenik rizika za razvoj ovih bolesti te da je snažan alat, kako u prevenciji, tako i u liječenju ovih bolesti.

Medicina iz dana u dan napreduje, pa tako danas na raspolaganju imamo zaista širok dijapazon lijekova za liječenje bolesti koje su u biti proizašle iz nezdravog stila života. Utješna je spoznaja da koliko kod nezdravo živjeli postoji tabletica koja će to, barem donekle, poništiti. No kao liječnica obiteljske medicine, prečesto sam svjedok situacijama gdje ni najmoderniji lijekovi za šećernu bolesti, ili recimo povišen krvni tlak, ne djeluju dovoljno dobro jer pacijent sam nije poduzeo ništa da popravi svoj nezdrav način života. Tu se ponovno vraćamo na fizičku aktivnost, koja je toliko prirodna i jeftina, definitivno nije izum medicine, a dostupna je svima, bez iznimke.

Čovjek se evolucijski gledano oduvijek morao puno kretati. Kretanje mu je omogućavalo pronalaženje hrane te zaklona. Dolaskom modernih tehnologija za prijevoz, komunikaciju, trgovinu itd, potreba za kretanjem se drastično smanjuje. Živimo u vremenu gdje je sve više i više djelatnosti moguće obavljati radom „od kuće“ , nema stvari ili namirnice koju ne možemo naručiti na kućni prag, a imamo i sijaset „pametnih“ uređaja koji nam život i poslove u kućanstvu čine lakšima. Činimo li si kao čovječanstvo medvjeđu uslugu? Itekako.

Bez obzira na napredak civilizacije, čovječji se organizam u suštini ne razlikuje mnogo od onog prvog čovjeka koji se morao tako mnogo kretati da bi preživio. Još uvijek nam većinski dio tijela čini baš taj mišićno koštani sustav koji zapravo toliko zanemarujemo. Milijuni godina evolucije još uvijek nisu promijenili činjenicu da nam nije fiziološki niti zdravo sjediti osam i više sati na poslu, sjediti u autu kad se vozimo kući, da bi onda još ostatak dana – prosjedili. Treba se ugledati na bebe i malu djecu. Ona još uvijek imaju snažan imperativ za kretanjem – najradije bi cijelo svoje budno vrijeme bila u pokretu. Roditelji vrlo često čine grešku sputavajući takvo ponašanje i ljuteći se jer dijete nema „sekunde mira“, a dijete se zapravo ponaša prirodno i sukladno svom genetskom kodu, baš onako kako bi trebalo.

Utjecaj tjelesne aktivnosti na zdravlje potvrđen je mnogim zdravstvenim studijama, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tjelesna neaktivnost nalazi se na 4. mjestu glavnih uzroka smrtnosti i pobola opće populacije. Što se tiče pobola u Hrvatskoj, rezultati pokazuju najveću smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara (44%) te zloćudnih bolesti (26%), a u nešto manjem postotku tu su kronične respiratorne bolesti (6%) te dijabetes i posljedice ozljeda (5%). Brojna su istraživanja pokazala znatno smanjenje rizika od gore navedenih bolesti kod tjelesno aktivnih osoba (smanjen je rizik za rak dojke i astmu za 12 %, više od 20 % za moždani udar, rak debelog crijeva i pluća i frakture, a više od 30% za dijabetes tipa 2).

Kako zapravo djeluje tjelesna aktivnost na naš organizam

 • Utječe na regulaciju krvnog tlaka
 • Smanjuje razinu LDL kolesterola i triglicerida a povećava razinu HDL kolesterola („dobar“ kolesterol)
 • Poboljšava metabolizam glukoze te time pomaže u prevenciji i regulaciji dijabetesa
 • Poboljšava gustoću kosti i usporava osteoporozu te time i sprečava prijelome kosti
 • Poboljšava kontrolu tjelesne mase
 • Smanjuje rizik od kroničnih bolesti
 • Poboljšava raspoloženje te time pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti i ostalih psihičkih poremećaja
 • Poboljšava i održava kognitivne funkcije
  Produljuje život

Od strane Svjetske zdravstvene organizacije imamo i jasne preporuke koliko bi se to pojedine dobne skupine trebale baviti tjelesnom aktivnosti:

Djeca do 5 godina starosti:

Djeca te dobi trebala bi biti poticana da svakodnevno budu tjelesno aktivna najmanje 180 minuta. Posebno je bitno puzanje, hodanje, vučenje, penjanje, bacanje, hvatanje i dizanje.

Djeca i mladi od 5 do 17 godina:

Djeca i mladi trebali bi imati tjelesnu aktivnost umjerenog do visokog intenziteta svaki dan minimalno 60 minuta. Bilo bi poželjno barem tri dana u tjednu provoditi aerobne aktivnost visokog intenziteta te obavljati vježbe istezanja i jačanja.

Skupina od 18 do 65 godina

Ova skupina trebala bi tijekom tjedna imati najmanje 150 do 300 minuta aerobnih aktivnosti umjerenog intenziteta (npr. brzo hodanje, plivanje, joga, plesanje, vožnja na koturaljkama ili na biciklu, planinarenje) ili 75 do 150 minuta aerobnih aktivnosti visokog intenziteta (npr. trčanje, sportske igre, sportsko penjanje, penjanje stubama, preskakanje vijače). Aktivnosti umjerenog i visokog intenziteta mogu se kombinirati. Vježbe snage za velike mišićne skupine bilo bi dobro provoditi barem dva puta tjedno u kombinaciji s vježbama istezanja i elastičnosti.

65 + godina

Kod starijih osoba bilo bi preporučljivo provoditi 150 minuta tjedno u umjerenoj tjelesnoj aktivnosti, naravno usklađeno sa zdravstvenim stanjem i mogućnostima samog pojedinca. Također, dobro je provoditi vježbe za poboljšavanje koordinacije i ravnoteže kako bi se smanjio rizik od padova i lomova. Važno je naglasiti da nijedna bolest nije apsolutna kontraindikacija za neki vid prilagođene tjelesne aktivnosti. U bližoj prošlosti su u vezi s tim postojale određene zablude, pa se tako recimo početkom 20. stoljeća svaki oblik tjelesne aktivnosti branio srčanim bolesnicima, posebno nakon srčanog udara, dok je pedesetih godina dokazan velik doprinos kontrolirane aktivnosti u prevenciji i rehabilitaciji srčanih bolesti.

Nije zgoreg pojasniti pojmove umjerenog i visokog intenziteta vježbi. Dakle, kod umjerenih tjelesnih aktivnosti trebalo bi doći do ubrzanog disanja i rada srca, laganog znojenja, govor je moguć, ali pjevušenje nije moguće. Kod tjelesnih aktivnosti visokog intenziteta nije moguće govoriti bez pauza da bi se došlo do zraka.

Korisna je spoznaja da se lakši rad u vrtu kao što je zalijevanje, čupkanje korova, sadnja i slično također smatra umjerenom tjelesnom aktivnosti, dok se teži radovi u vrtu kao što je recimo okopavanje smatraju intenzivnom tjelesnom aktivnosti.

Doista nije teško naći neku tjelesnu aktivnost za sebe od svih gore navedenih, a istaknula bih brzo hodanje kao doista najjeftiniju i najdostupniju varijantu. Zaista su potrebne samo udobne tenisice i malo dobre volje, dok su zdravstveni benefiti višestruki.

Sanja Horvat, dr.med.spec. obiteljske medicine

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

ARTERIJSKA HIPERTENZIJA

Arterijska hipertenzija ili povišen krvni tlak najčešća je kronična bolest u svijetu te glavni čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Javlja se u oko 35-40 % odraslih osoba te čini jedan od najčešćih razloga posjete odrasle osobe liječniku. Arterijska hipertenzija definirana je trajnim povišenjem vrijednosti sistoličkog krvnog tlaka iznad 140 mm/Hg te dijastoličkog iznad 90 mm/Hg.

 

UZROCI

Arterijska hipertenzija može se podijeliti na esencijalnu ili primarnu te na sekundarnu hipertenziju. Primarna hipertenzija javlja se u preko 90 % oboljelih. Uzrok primarne hipertenzije je nepoznat, a na njezin nastanak utječu brojni faktori poput genetike, prehrane bogate soli, pušenje, stres, konzumacija alkohola, pretilost te manjak tjelesne aktivnosti. Broj oboljelih od primarne hipertenzije raste sa životnom dobi stoga se primarna hipertenzija najčešće javlja u osoba starijih od 60 godina. Sekundarna hipertenzija javlja se u oko 5-10 % oboljelih, češće se javlja u mlađih osoba te nastaje kao posljedica drugih bolesti i stanja. Neki od uzroka koji mogu dovesti do nastanka sekundarne hipertenzije su bolesti bubrega poput pijelonefritisa, policistične bolesti bubrega, stenoza bubrežne arterije, endokrine bolesti poput Cushingova sindroma te feokromocitoma te prekomjerna uporaba alkohola, oralnih kontraceptiva te određenih lijekova.

SIMPTOMI

Arterijska hipertenzija najčešće je asimptomatska te se stoga često naziva i „tihim ubojicom“. Simptomi povišenog krvnog tlaka najčešće se javljaju kod dugotrajno povišenih vrijednosti krvnog tlaka koje nisu prepoznate i liječene. Simptomi povišenog krvnog tlaka koji se mogu pojaviti su: glavobolja, mutan vid, krvarenje iz nosa, umor, vrtoglavica, osjećaj lupanja srca, šumovi u ušima, pojačano znojenje, nemir. Ukoliko se povišen krvni tlak ne liječi, mogu se razviti oštećenja na brojnim organima te posljedično dovesti do razvoja infarkta miokarda, ishemijske bolesti srca, zatajivanja srca, kroničnog bubrežnog zatajenja, moždanog udara, gubitka vida, periferne arterijske bolesti te drugih.

 

DIJAGNOZA I KLASIFIKACIJA

 

Dijagnoza arterijske hipertenzije postavlja se uzastopnim pravilnim mjerenjem povišenog krvnog tlaka tlakomjerom u ordinaciji. Kako bi vrijednost izmjerenog krvnog tlaka u ordinaciji bila pravilna pacijent mora mirovati barem 5 minuta prije mjerenja, manšeta tlakomjera koja se stavlja na nadlakticu mora biti odgovarajuće širine i dužine te se vrijednost tlaka mora izmjeriti i usporediti na obje ruke. Vrijednosti izmjerenog krvnog tlaka mogu se podijeliti na optimalan krvni tlak, normalan krvni tlak te visoko normalan. Prema razini povišenja krvnog tlaka razlikuju se 3 stupnja hipertenzije te izolirana sistolička hipertenzija. Klasifikacija vrijednosti krvnog tlaka prikazana je u tablici 1.

U dijagnozi arterijske hipertenzije važna je i uporaba KMAT-a odnosno Kontinuiranog mjerenja arterijskog tlaka koji omogućuje uvid u 24 satno kretanje krvnog tlaka. U postavljanju dijagnoze također je potrebno pacijenta ispitati o njegovim životnim navikama, kardiovaskularnim bolestima u obitelji, izmjeriti njegovu težinu, visinu, opseg struka te napraviti EKG. Pacijenta je potrebno uputiti na vađenje krvi (KKS, lipidogram, urea, kreatinin, GUK, jetreni enzimi) te analizu urina. U slučaju kardiovaskularnih tegoba ili sumnje na sekundarnu hipertenziju potrebno je napraviti dodatnu obradu poput ultrazvuka srca, ultrazvuka abdomena te ergometrije.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Kardiološki ste bolesnik, a što dalje?

 

U sklopu projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost”, a u suradnji sa Gradskom knjižnicom “Franjo Marković” Križevci dana 13. veljače u Križevcima je održano predavanje za građane „Kardiološki ste bolesnik, a što dalje?“

Predavači su bili Eugen Fucak, dr.med.spec. interne medicine i subspecijalista kardiologije, nutricionistica Iva Butković, dipl. ing., preh. teh. te kineziolog Ivan Đuroci, mag.cin. educirali su građane važnosti podizanja kvalitete života kardioloških bolesnika, uzimajući u obzir propisane terapije, važnost zdrave prehrane i prilagođavanje fizičkih aktivnosti stanju kardioloških bolesnika.

Ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković kazala nam je kako se projekt provodi od 2022. godine. -Cilj projekta je podizanje svijesti o kardiološkim bolestima te prevenciji istih.

Danas su nam o tome govorili naši stručnjaci, ističući prevenciju i liječenje kardioloških bolesti uzimajući u obzir prehranu i fizičku aktivnosti koje pomažu u prevenciji – istaknula je ravnateljica.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Najava predavanja za građane u sklopu projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost”

 

U suradnji sa Gradskom knjižnicom “Franjo Marković” Križevci održat će se predavanje za građane

„Kardiološki ste bolesnik, a što dalje?“ u Križevcima, Trg sv. Florijana 14, u dvorani knjižnice dana 13.02.2023. godine u 18:00 sati,

zajedničko predavanje će održati Eugen Fucak, dr.med.spec. interne medicine i subspecijalista kardiologije,

nutricionistica Iva Butković, dipl. ing., preh. teh., te kineziolog Ivan Đuroci, mag.cin.

Veselimo se vašem dolasku.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Kako prestati pušiti? Za sve pušače ili one koji ga imaju u svojoj okolini

Razmislite o dobrobitima prestanka i nestanka Vaše ovisnosti. Osim onih očitih kao što je poboljšanje općeg zdravlja i financijska dobit, razmislite i šire: pušenjem činite drage ljude u svojoj okolini, uključujući svoju djecu, pasivnim pušačima, što može, u blažem obliku, imati jednako štetne učinke na njihovo zdravlje kao da su aktivni pušači

Koliko ste se puta zapitali – kako prestati pušiti? Većina onih koji su to uspjeli reći će Vam da je sve u glavi odnosno – kada jednom odlučite da više nećete pušiti, to će se stvarno i ostvariti. Jednostavna je to priča za one hrabre i odlučne. Međutim, jedan dio njih već je možda ponovno počeo ili barem ima dobru šansu da ponovno počne pušiti pa Vas to izrazito obeshrabruje.

Cigaretni dim, kao što smo već svi imali prilike čitati u medijima, sadrži veliki broj štetnih tvari koje, osim što uzrokuju ovisnost, oštećuju Vaš krvožilni, respiratorni i neurološki sustav te posljedično tome uzrokuje bolesti srca i krvnih žila, kroničnu opstruktivnu bolest pluća i karcinom pluća te uzrokuje psihijatrijsku bolest ovisnosti.

Naravno da je, kao što je rečeno na početku članka, najvažnije da o prestanku pušenja čvrsto odlučite sami, ali svakako je važno da s tim ciljem upoznate i na isti upozorite svoju okolinu kako bi Vam oni mogli pružiti podršku kod ove za mnoge teške odluke.

Motivirajte sami sebe. Razmislite o dobrobitima prestanka i nestanka Vaše ovisnosti. Osim onih očitih kao što je poboljšanje općeg zdravlja i financijska dobit, razmislite i šire: pušenjem činite drage ljude u svojoj okolini, uključujući svoju djecu, pasivnim pušačima, što može, u blažem obliku, imati jednako štetne učinke na njihovo zdravlje kao da su aktivni pušači!

Dobrobiti prestanka pušenja. Dobrobiti prestanka pušenja započinju već nekoliko minuta nakon prestanka. Nakon 20 minuta od prestanka pušenja Vaše srce kreće na odmor, smanjuje se broj otkucaja odnosno vraća se u normalu. Nakon 8 sati od prestanka pušenja Vaše tijelo povećava razinu kisika u krvi rješavajući se ugljikovog monoksida. Nakon 48 sati u Vašem tijelu više nema ugljikovog monoksida, a Vaša se pluća počinju rješavati takozvanog „šlajma“. Vaši se osjeti okusa i mirisa normaliziraju. Nakon 72 sata Vaši dišni putevi prema plućima opuštaju se i disanje postaje lakše. Počinjete osjećati da imate više energije. Za 2 tjedna Vaša se cirkulacija počinje vraćati u normalu. Za 3 mjeseca prestaju problemi s kašljem, hroptanje u plućima.

Pripremite se. Kako bi Vaša odluka o prestanku pušenja bila što uspješnija važno je za nju se dobro pripremiti. Ako ste strastveni pušač svakako računajte na neke od nuspojava koje će Vam organizam pripremiti kad mu uskratite nikotin na koji ste ga navikli. Možete se suočiti sa psihičkom napetošću i nervozom, osjećajem anksioznosti, nesanicom, poremećajem koncentracije, povećanim apetitom, glavoboljama, drhtavicom, pojačanim kašljem, općom slabošću, zatvorom ili bolovima u trbuhu, sniženim otkucajima srca pa čak i blažim oblicima depresije. Na isto se možete pripremiti u razgovoru sa svojim liječnikom obiteljske medicine kao i svojim ukućanima koji će Vam rado pomoći u simptomatskom liječenju ovih nuspojava koje su, što je ponovno važno naglasiti, privremene. Istražite i svoje mogućnosti nadomjesne terapije kako biste ublažili simptome ustezanja (žvakaće gume, nikotinski flasteri…) S druge strane, imajte na umu da, kad napokon prestanete pušiti, Vaše će Vam tijelo zahvaliti upravo suprotnim – boljim raspoloženjem, smanjenjem anksioznosti i depresivnih epizoda, općenito poboljšanim raspoloženjem te sveukupnim boljim općim zdravljem i dužim životnim vijekom – sve to prestankom ovisnosti organizma o supstancama cigaretnog dima.

Prehrana. Budući da pušenje smanjuje apetit, prilikom prestanka pušenja pripremite se na povećanje Vaše tjelesne težine. Pušenje oštećuje i Vaše osjete mirisa i okusa pa će Vam hrana s prestankom pušenja postati mirisnija i ukusnija! Tu je svakako i faktor koji možemo nazvati emocionalnim jedenjem, a uzrokovano je željom za hranom u sklopu anksioznosti koja Vas može pratiti, kao što je gore navedeno. Svakako uzmite u obzir da nekoliko kilograma koje ćete dobiti u razdoblju borbe s prestankom pušenja neće opteretiti Vaše srcu kao samo pušenje!

Povećanje tjelesne težine svakako možete smanjiti na minimum ili potpuno spriječiti tako da poduzmete nekoliko koraka pripreme. Kad umjesto cigarete poželite hranu pokušajte da to bude zdrava i raznovrsna prehrana – izbjegavajte slatkiše, sokove i fast food. Svakako izbjegavajte jedenje ispred televizije, računala ili u velikim društvima jer tako gubite kontrolu nad količinom hrane koju unosite u organizam – kad jedete, jedite koncentrirano pazeći na količinu hrane koju unosite. Pijte puno vode – osigurajte da unosite barem 2 litre tekućine dnevno i preferirajte obično vodu. Na taj ćete način u mnogo slučajeva smanjiti osjećaj gladi, a isto tako pomoći svom tijelu da ispere sve štetne tvari koje sada više ne unosite u organizam. Ako ipak Vaša želja za grickanjem ne prestaje, umjesto cigaretom, zauzmite svoje ruke grickanjem povrća (mrkva, celer), orašastih plodova i slično.

Analizirajte trenutke kada posežete za cigaretom. Razmislite postoji li obrazac – zaželite li se cigareta u određeno doba dana, prilikom određene aktivnosti ili u prisustvu neke osobe – te isti pokušajte izbjeći odnosno okupirati se nečim drugim kako ne biste posegnuli za sredstvom ovisnosti.

Distrakcija. U tom trenutku pokušajte se omesti u toj misli tako da započnete neku drugu aktivnosti – upalite TV, zaplešite, zadajte si izvođenje određenih vježbi, vozite bicikl, priredite si kupku ili stanite pod hladan/vrući tuš, nazovite osobu za koju znate da će Vas podržati, operite suđe ili bilo što, što Vam padne na pamet. Moglo bi Vam pomoći da samo promijenite okolinu – ako ste u kući, otiđite prošetati, sjednite u kafić ili restoran gdje je pušenje zabranjeno ili se posjetite osobu koja će Vas čvrsto podržati u Vašoj odluci. Ako primijetite da najviše pušite uz kavu, za početak smanjite broj šalica kave u danu, a zatim je i potpuno ukinute i zamijenite npr. čajem. Možete unaprijed sami ili sa svojom okolinom odlučiti što ćete kad dobijete želju zapaliti cigaretu. Dobra je vijest da će vrijeme nagona da zapalite cigaretu trajati sve kraće i proći za otprilike 10-15 minuta tako da Vaša aktivnost ne mora trajati satima.

Ako se smatrate karakterom, možete, kad poželite posegnuti za cigaretom, jednostavno pričekati još 10-ak minuta i to vrijeme iskoristiti kako biste se sami sa sobom dogovorili da ste jači od te želje. Možete i jednostavno odlučiti pušenje zamijeniti određenom tjelesnom aktivnosti i raditi ju jednako redovito kao što ste pušili.

Konstantno se podsjećajte zašto ste prestali – vidi ranije razloga za odluku o prestanku pušenja.

Nagradite se. Ako i samo jednom uspijete pobijediti želju za cigaretom, zabilježite metodu koja je upalila i nagradite se – prikupljajte novac, počastite se nečim što već duže želite, pustite svoju omiljenu glazbu, pripremite svoje omiljeno jelo, poštedite se kućanskih poslova za taj dan i slično.

Za obeshrabrene. Ako pak smatrate da niste u skupini koja se može u jednom danu odreći cigareta pokušajte smanjiti broj cigareta u danu tako što ćete analizirati trenutak u kojem posežete za cigaretama kao što je gore navedeno i postupno smanjivati taj događaj ili izabrati po jedan svaki tjedan i postupno ga rijediti ili potpuno ukidati.

Ako zapalite, borba nije završila. Imajte na umu da, kao što smo napomenuli u uvodu, prestanak pušenja može se odvijati u više faza i moguće je da ćete popustiti i zapaliti cigaretu nakon kraćeg ili dužeg perioda nepušenja, no ne dajte da Vas to obeshrabri. Vratite se na početak i započnite iznova, razmislite koji Vas je faktor natjerao da zapalite cigaretu i što se još mogli učiniti kako do istog ne bi došlo. Odlučite kako ćete dalje. Zadajte si količinu cigareta koju ćete si sada dozvoliti ili, ako ste među hrabrijima, odmah uništite ostatak.

Ako i dalje niste odlučili prestati pušiti – potaknite i podržite onoga koji to želi tako da ne pušite u njegovoj blizini! Tako ćete se možda i Vi jednog dana odlučiti otarasiti ove štetne i opasne navike.

e-podravina(2022).[online] “Kako prestati pušiti? Za sve pušače ili one koji ga imaju u svojoj okolini”. Dostupno na: Kako prestati pušiti? Za sve pušače ili one koji ga imaju u svojoj okolini – ePodravina.hr (epodravina.hr)[30.12.2022.]

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Kako se hraniti zdravo i uravnoteženo: Ovo nije još jedan članak o savršenoj dijeti, cilj je navesti vas na razmišljanje

„Sve što putem hrane unosimo u organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.“ Hippocratus

 

Cilj ovog članka nije predočiti Vam savršenu dijetu, čudotvorne i egzotične namirnice, fenomenalne procedure i vježbe, neponovljive „detoxe“… Ne, cilj je navesti Vas na razmišljanje, a možda nekog od Vas i na odluku da se vrati Hipokratovim postulatima jer je već tada ljudima bilo jasno da se hranom može liječiti, ali i ubiti. Cilj je pokazati da si za svoje zdravlje sami možemo puno učiniti, samo našim ponašanjem, našom umjerenošću. Zašto? Svi smo mi svakodnevno svjedoci dobrobiti, ali i opasnosti modernog života, sveobuhvatnog interneta, dostupnosti kojekakvih informacija. Idealni savjeti idealnih većinom samoprozvanih stručnjaka i influencera napadaju nas sa svih strana – mediji, specijalizirani časopisi, svjetski poznati stručnjaci iskaču odasvud, pa eto sjetih se i izbora pred desetak godina, i iz paštete (PA ŠTETA DA PROPADNE – šaljivi naziv popularnog prehrambenog proizvoda no treba samo pogledati deklaraciju, sastav i kalorijske vrijednosti da bi si neke stvari pojasnili). Na žalost, više većinom nema recenzija niti filtriranja dostupnih informacija, sve je u svrhu profita. Takav je postao i naš svakodnevni život – užurban, nedostatnog vremena za sebe i obitelj, sa sve većom potrebom za profitom, impresioniranjem sebe i okoline. Došlo je do te mjere da više ne razmišljamo o posljedicama – da se jednostavno pogledamo u ogledalo i stanemo na vagu, ako doživimo da toga postanemo svjesni. Procjenjuje se da godišnje u svijetu umire između 7 i 10 milijuna ljudi od posljedica visokog krvnog tlaka, još milijun od karcinoma pluća i tako redom… Pa nismo valjda to sve naslijedili tj. da to imamo u obiteljskoj crti?? U stvarnosti bilo bi dobro priznati i uvidjeti da smo si sami nešto krivi, da se uglavnom ne debljamo po rodu, da familijarno imamo visoki tlak, da imamo dijabetes jer su ga eto imali i naši možda i prerano preminuli bratići i sestrične. Ne, nemojmo si tražiti izgovore i opravdanja, priznajmo si da i mi imamo nešto odgovornosti, da nemamo samo prava, da imamo i obaveze. Ako ne zbog nas, onda zbog naše djece i unuka. Nakon ovog crnog uvoda u kojem sam pokušao pokazati utjecaj prehrane i načina života na razvoj pojedinih bolesti i stanja pokušat ću ne dati Vam savjet, nego potaknuti na razmišljanje kako si možemo pomoći. Još su u antičko doba ljudi shvatili da si zdravom prehranom možemo povećati izglede da zdravije i bolje živimo. Naravno, neće nas samo hrana izliječiti niti ćemo izbjeći sve bolesti, ali dati će nam malo bolje izglede za budućnost. Ovaj članak je premali da samo taksativno nabrojim poznate dijete, čudotvorne koktele i jedinstvenu vježbu koji će Vam pomoći da zauvijek ostanete mladi i zdravi. Naravno, to nije moguće. Ali poznato je da hrana može biti lijek, a lijek je svaka tvar koja primijenjena u ODGOVARAJUĆOJ DOZI (KOLIČINI) i na adekvatan način pomaže našem organizmu. I tu leži ključ – u odgovarajućoj količini i spremljeno na odgovarajući način jer većinom hranu uzimamo prekomjerno i na neodgovarajući način i vrijeme. Matematički gledano u prehrani se sve preračunava u kJ ili kcal (kilodžul ili kilokalorija), osnovnu jedinicu energije čovjeka. Ako k tome još dodamo osnovne prehrambene tvari (ugljikohidrate, masti, bjelančevine, vitamine, minerale) imamo kompletnu jednadžbu. Kada tu jednadžbu uravnotežimo imamo i sklad u organizmu jer najvažniji je omjer ponude i potražnje tj. koliko nam energije treba, a koliko unosimo? Ako unosimo previše dolazi do skladištenja i to tamo gdje nam najmanje odgovara (mislim na vanjski izgled, ali i na taloženje neželjenih i opasnih tvari u krvnim žilama, pojedinim organima i slično). Poanta nije da trebamo gladovati jer i to nije zdravo, a upravo puno poznatih dijeta se bazira na ovom principu, nego da pokušamo naći zlatnu sredinu. U našem jelovniku ima mjesta za sve, ali treba biti realan i racionalan. Za početak jedemo samo kada smo gladni i onda jedemo primjerenu količinu. Idealno bi bilo sve uklopiti u tri glava obroka i dva međuobroka, no ponekad nam to zbog obaveza nije izvedivo. Nemojmo zaboraviti da treba popiti dovoljno vode, barem 2 litre dnevno, a izbjegavati napitke s aditivima i rafiniranim šećerima. Što se količine tiče imajmo na umu da fizičkom radniku u šumi treba puno više energije (kalorija) nego osobi koja radi u klimatiziranom uredu. Svima nam je poznata piramida prehrane (sastavljena 1992. godine od strane američkog udruženja za prehranu) i toga se treba pridržavati. Za svaku namirnicu je poznato kolika je energetska vrijednost i uz malo matematike možemo si izračunati količinu koja nam je potrebna. Treba uklopiti sve vrste namirnica – žitarice, voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba, jaja, mahunarke i na kraju slatko (redom od najveće do najmanje količine). Ako se i odlučimo na specifične dijete (ponekad to i moramo, primjerice kod gihta ili hiperkolesterolemije) treba paziti da ne nedostaje određenih namirnica jer može dovesti do neželjenih posljedica, pa čak i do kontraefekta. Još jedna bitna stvar je takozvani rebound fenomen tj. stanje kada nakon završenog perioda dijete dolazi do naglog povećanja tjelesne težine, a ponekad i do težih patoloških stanja (avitaminoze i slično). Kako to izbjeći? Zdravom i uravnoteženom prehranom usklađenom s potrebama našeg organizma te uz redovitu fizičku aktivnost sukladno našoj dobi i mogućnostima i nakon završenog perioda dijete. Za sva dodatna pitanja potražite odgovore kod stvarno stručne osobe (Vašeg liječnika, nutricionista, kineziologa ili osobnog trenera) jer oni i ako ponekad ne znaju odgovor na Vaše pitanje sigurno znaju gdje mogu naći sigurne i pouzdane informacije, a ne da nam raste broj žrtava današnjeg načina života i dostupnosti informacija. Kako sam počeo s Hipokratom red je da s njegovom mišlju i završim: Neka Vaša hrana bude Vaš lijek, a Vaš lijek neka bude Vaša hrana.

S poštovanjem, Ivica Jendrašic

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca i provođenja projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost”, u organizaciji Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije na Gradskoj tržnici u Križevcima održan je info punkt. Veliki broj građana odazvao se pozivu na mjerenje krvnog tlaka. Građani su tako imali priliku ispuniti anketu, informirati se o kardiovaskularnim bolestima, provjeriti tlak te poslušati savjete zdravstvenih djelatnika kako na najbolji način sačuvati zdravlje.

Akcija se provodi u sklopu projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost” čiji je nositelj Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a partner je Koprivničko-križevačka županija. Vrijedan je gotovo 400 tisuća kuna, financira se temeljem poziva “Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza 2” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativni program: „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Riječ je o bespovratnim sredstvima, i to u omjeru Europska unija 85 posto i državni proračun, odnosno Ministarstvo zdravstva 15 posto.

Glavni cilj je podizanje i unaprijeđenje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravog načina života te prevencija i sprječavanje razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava na području naše županije.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, 29. rujna 2022. godine u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica

održano je predavanje za građane „Prvi koraci u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti“ u Koprivnici.

Zajedničko predavanje održali su Eugen Fucak, dr.med.spec. interne medicine i subspecijalista kardiologije, Iva Butković, dipl. ing., preh. teh., nutricionist i Ivan Đuroci, mag.cin.

Na predavanju zainteresirani građani su dodatno educirani o važnost sprečavanja kardiovaskularnih bolesti pri čemu je Eugen Fucak, dr.med.spec. interne medicine i subspecijalista kardiologije koliko je važna sam prevencija bolesti, te koji su faktori koji utječu na pojavu kardiovaskulanih bolesti.  Iva Butković, dipl. ing., preh. teh., nutricionist informirala je o razlici porcije i serviranja, te dala temelje smjernice kako izgleda jedno serviranje, uz to je navela i primjere kako izgleda jedno serviranje dobrih i loših kalorija. Ivan Đuroci, mag.cin. osvrnu se na prednosti tjelesne aktivnosti, koliko je dovoljno tjelesne aktivnosti za odraslu osobu, te naglasio da nedostatak vremena nije izgovor za nevježbanje i naveo nekoliko primjera kako uključiti vježbanje u svakodnevni ritam.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Na đurđevačkoj Gradskoj tržnici je održan info punkt gdje su djelatnici Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije savjetovali i informirali građane o važnosti prevencije i zaštite srca u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Info tjedan obilježava se povodom obilježavanja Svjetskog dana srca 29. rujna u sklopu projekta „Zdravo srce, zdrava budućnost“. Cilj ovog projekta je podizanje i unaprijeđenje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravog načina života te prevencija i sprječavanje razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Ispred koprivničke gradske tržnice danas je službeno započeo Info tjedan povodom obilježavanja Svjetskog dana srca. Građani su tako imali priliku ispuniti anketu, informirati se o kardiovaskularnim bolestima, provjeriti tlak te poslušati savjete zdravstvenih djelatnika kako na najbolji način sačuvati zdravlje.

Akcija se provodi u sklopu projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost” čiji je nositelj Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a partner je Koprivničko-križevačka županija. Vrijedan je gotovo 400 tisuća kuna, financira se temeljem poziva “Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza 2” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativni program: „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Riječ je o bespovratnim sredstvima, i to u omjeru Europska unija 85 posto i državni proračun, odnosno Ministarstvo zdravstva 15 posto.

Glavni cilj je podizanje i unaprjeđenje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravog načina života te prevencija i sprječavanje razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava na području naše županije.

Akcija će se osim u Koprivnici provoditi i u Đurđevcu (četvrtak, 29.9. od 9 do 11 sati, gradska tržnica) te  Križevcima (petak, 30.9. od 9 do 11 sati, gradska tržnica).

U suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica, a povodom Svjetskog dana srca u četvrtak, 29. rujna u 18 sati, održati i predavanje za građane „Prvi koraci u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti“ u Koprivnici na lokaciji – Trg bana Josipa Jelačića 6, dvorana 1.

Zajedničko predavanje će održati Eugen Fucak, dr.med.spec. interne medicine i subspecijalista kardiologije, Iva Butković, dipl. ing., preh. teh., nutricionist i Ivan Đuroci, mag.cin.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Info tjedan povodom obilježavanja Svjetskog dna srca, 29. rujna 2022. godine

 

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskog dana srca i to 29. rujna u cilju informiranja ljudi širom svijeta da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, koji odnose 17,5 milijuna života svake godine, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti.  Većina kardiovaskularnih bolesti, čak do 80 posto prijevremenih smrti, može se spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika poput pušenja, nepravilne prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti i konzumacije alkohola. Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku koja odražava ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Isto je tako svrha obilježavanja i educiranje javnosti o mogućnostima sprečavanja kardiovaskularnih bolesti

Zbog bolesti srca i krvnih žila, poznatijih kao kardiovaskularne bolesti, umire gotovo pola ljudi i iz tog su razloga bolesti srca i krvnih žila prvi uzrok smrti u svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Srce i krvne žile čine sustav koji omogućuje protok krvi kroz tijelo i na taj način organi dobivaju kisik i hranjive tvari. Nažalost, bolesno srce i bolesne krvne žile nužno dovode do bolesti drugih organa, pa tako i cijelog tijela. Razni su uzroci oštećenja srca i krvnih žila. Među najvažnijima je povišeni krvni tlak (hipertenzija), povišeni šećer u krvi (dijabetes), pušenje, povišene masnoće u krvi (hiperlipidemija), nedovoljna tjelesna aktivnost, pretjerana konzumacija alkohola, korištenje određenih lijekova, loš san… Također, značajni su faktori na koje se – zasad – ne može utjecati, poput genetike i dobi. Faktori rizika (poput povišenih masnoća u krvi) pridonose začepljenju krvnih žila (ateroskleroze) čija je posljedica bolest, invalidnost i smrt. Postoji više vrsta bolesti srca i krvnih žila, od najpoznatijih – srčanog  i moždanog udara, do bolesti krvnih žila nogu, bolesti bubrega, bolesti koje uništavaju druge krvne žila i organe, te su čest razlog posjeta liječniku. Napretkom medicine razvili su se razni načini na koji se mogu liječiti kardiovaskularne bolesti. Velik dio poremećaja (primjerice povišeni krvni tlak) povezanih s bolestima srca i krvnih žila zbrinjava se promjenama životnih navika i lijekovima, uglavnom pri liječniku obiteljske medicine. Teži oblici bolesti srca i krvnih žila (poput srčanog udara) najčešće se liječe u specijaliziranim ustanovama i kliničkim centrima.

Razvoj tehnologije, sve veća svakodnevna razina stresa, sedentaran način života, nedovoljna tjelesna aktivnost i potpuno pogrešne i nezdrave prehrambene navike znatno ugrožavaju zdravstveno stanje cijele populacije. Svjesni smo činjenice, a i podaci nam to pokazuju kako sve više ljudi obolijeva od kardiovaskularnih bolesti, u brojnim slučajevima i sa smrtnim ishodom. Sve više aktivnosti se stoga u zadnje vrijeme provodi baš u području prevencije kardiovaskularnih bolesti. No prije svega nužno je osvijestiti si da je svaki pojedinac dužan voditi brigu o svom zdravlju.

Što bi onda uključivao jedan zdravi životni stil? Prvenstveno uvođenje zdrave i uravnotežene prehrane, prestanak pušenja, održavanje stalne optimalne tjelesne težine, smanjenje konzumacije alkohola, smanjenje stresa, uvođenje redovite tjelesne aktivnosti te liječenje povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti i dislipidemije.

Zdrava i uravnotežena prehrana

Još je Hipokrat shvatio da sve što putem hrane unosimo u naš organizam nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.

Nema savršene dijete, napitka niti vježbe. Postoji piramida prehrane sa omjerima u količini određenih namirnica. Također za svaku namirnicu je jasno iskazana njena kalorijska vrijednost u pakiranju ili na 100 g te se i potrebna količina vrlo lako izračuna.

Idealno bi bilo podijeliti u tri glavna obroka i dva međuobroka uz dovoljnu količinu vode (ne sokova sa rafiniranim šećerima, kao niti pretjerane količine alkohola).

Čuvajte se popularnih dijeta i neprovjerenih savjeta samoprozvanih stručnjaka jer može doći do kontraefekta. Ukoliko se i odlučite za dijetu pokušajte sa stvarnim stručnjacima iz područja dijetetike i nutricionizma, ali i sami možete uz malo matematike i pridržavanja osnova doći do željenog rezultata i tako si povećati izglede za zdraviji i bolji život.

Kako prestati pušiti?

Koliko ste se puta zapitali – kako prestati pušiti? Većina onih koji su to uspjeli reći će Vam da je sve „u glavi“ odnosno – kada jednom odlučite da više nećete pušiti, to će se stvarno i ostvariti. Međutim, jedan dio njih već je ponovno počeo ili barem ima dobru šansu da ponovno počne pušiti.

Kako biste što uspješnije prestali pušiti važno je motivirati se, upoznati se s dobrobitima prestanka pušenja, a onda se i dobro pripremiti na moguće nuspojave i eventualni pojačani apetit te sa svojim liječnikom obiteljske medicine i okolinom utvrditi načine da se iste umanje. Analizirajte i trenutke kada posežete za cigaretom i smislite načine kako ćete se u tim trenucima odvratiti od želje za cigaretom. Kad konačno odlučite prestati, nagradite se za svaku uspješno preskočenu cigaretu i podsjetite se zašto ste odučili prestati.

Što je to tako važno kod tjelesne aktivnosti?

Tjelesna aktivnost može djelovati i kao prevencija i kao lijek. Kako i u medicini odnedavno raste svijest o njenoj vrijednosti koja je nenadoknadiva drugim metodama, tako se simultano pomiču granice koje su prije postavljene. Tako se prije srčanim bolesnicima preporučalo mirovanje i suzdržavanje od bilo kakvog napora, a sada je ta teza napuštena te se savjetuje umjerena fizička aktivnost. Zapravo, nema kronične bolesti kod koje bi pravilno dozirana tjelesna aktivnost mogla štetno djelovati – može se polučiti samo benefit.

Stres i kako ga smanjiti

Svi ste čuli za stres, zar ne? Nosite se s njime svaki dan, neki uspješno, a neki nikako. Stres nije ni okolnost ni osoba, stres je naša reakcija na okolnosti i odnose! Stres nastaje kao interakcija između uzročnika stresa, našega opažanja i interpretacije događaja te sposobnosti da se nosimo sa stresom.

Pa kako se onda nositi sa stresom? Pokušajte boraviti više u prirodi, na svježem zraku. Bavite se fizičkom aktivnošću, zaokupite svoje misli s nečim što Vas veseli! Prakticirajte optimizam, humor i smjeh. Družite se s prijateljima, obitelji i ljudima koji Vas vesele i umiruju! Vodite brigu o sebi! Dobar odmor i san te kvalitetna prehrana dobri su koraci prema razvoju veće otpornosti na stres. Pokušajte prepreke (stres) zamisliti kao privremene i rješive. Budite realni! Fokusirajte se na ono što Vam je bitno i recite NE ljudima ili okolnostima koje Vam oduzimaju vrijeme i pozitivnu energiju. Manje očekujete od sebe! Ukoliko ste u prilici, pomažite drugima jer time pomažete i sebi i umanjujete stres. I ne zaboravite…kućni ljubimci također umanjuje stres! Neka Vaše slobodno vrijeme bude prožeto događajima i ljudima koji Vas vesele jer zdravlje uma je preduvjet zdravoga organizma.

Formula za zdravo srce

Bečka deklaracija za zdrav život i Povelja zdravog srca daje savjete za unapređenje kvalitete zdravlja i produljenje očekivane životne dobi. Prema toj povelji sljedeća je formula za zdravo srce:

 • 0 cigareta dnevno (nulta tolerancija prema pušenju)
 • 3 km pješačenja na dan
 • 5 obroka voća i povrća svaki dan
 • sistolički krvni tlak ispod 140 mmHg
 • ukupni kolesterol ispod 5 mmol/l
 • LDL kolesterol ispod 3 mmol/l
 • Održavanje optimalne tjelesne težine

Zanimljive činjenice o srcu:

 • Srce počinje kucati četiri tjedna nakon začeća i nastavlja kucati sve do naše smrti
 • Dnevno napravi više od 100 tisuća otkucaja
 • Žensko srce kuca brže od muškog
 • Muško srce teži oko 280, a žensko oko 220 grama.
 • Ženski otkucaji srca su brži od muških za gotovo 8 otkucaja u minuti.
 • Svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Koprivnice, Križevci ili Đurđevac

Ovim putem Vam najavljujemo Info tjedan povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, te Vas pozivamo da nam se pridružite i posjetite:

 • dana 26.09.2022. u Koprivnici, info punkt kod Gradske tržnice od 9:00 -11:00 sati
 • dana 29.09.2022. u Đurđevcu, info punkt kod Gradske tržnice od 9:00 -11:00 sati
 • dana 30.09.2022 u Križevcima, info punkt kod Gradske tržnice od 9:00 -11:00 sati

U suradnji sa Pučko otvoreno učilište Koprivnica, a povodom Svjetskog dana srca održat će se i predavanje za građane „Prvi koraci u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti“ u Koprivnici, Trg bana Josipa Jelačića 6, dvorana 1 dana 29.09.2022. godine u 18:00 sati, Zajedničko predavanje će održati Eugen Fucak, dr.med.spec. interne medicine i subspecijalista kardiologije, Iva Butković, dipl. ing., preh. teh., nutricionist i Ivan Đuroci, mag.cin.

Imajte zdravo srce, kako bi imali zdravu budućnost.

     Vaš Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Kardiovaskularne bolesti

 

Što i ptice na grani trebaju znati o bolestima srca i krvnih žila

Zbog bolesti srca i krvnih žila, poznatijih kao kardiovaskularne bolesti, umire gotovo pola ljudi i iz tog su razloga bolesti srca i krvnih žila prvi uzrok smrti u svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Brojčano gledano, radi se većem zdravstvenom problemu od raka, prometnih nesreća, samoubojstva, napada običnog i morskog psa, alkoholizma… Ponekad se čini da opća populacija premalo zna o tim bolestima. Smisao ovog (Zdravo srce, zdrava budućnost) i sličnih projekata je osvijestiti i ukazati da među nama postoje itekako opasne bolesti koje će odnijeti svaki drugi život. Ako već poznamo neprijatelja, već smo na pola ga pola puta da ga pobijedimo. Prvo je pitanje čemu navedeni organi uopće služe. U tijelu kao stroju, postoji organi, koji služe da bi održavali sebe, druge organe i naposljetku najvažniji organ, mozak, koji je smisao svih nastojanja organizma. Srce i krvne žile čine sustav koji omogućuje protok krvi kroz tijelo i na taj način organi dobivaju kisik i hranjive tvari. Nažalost, u tijelu kao i u autu koji kad dosegne određenu kilometražu ili kad se ne održava dolazi do kvarenja koje su u ovom slučaju bolesti. Postoji više vrsta bolesti srca i krvnih žila, od najpoznatijih – srčanog  i moždanog udara, do bolesti krvnih žila nogu, bolesti bubrega, bolesti koje uništavaju druge krvne žila i organe, te su čest razlog posjeta liječniku. Faktori rizika (poput povišenih masnoća u krvi) pridonose začepljenju krvnih žila (ateroskleroze) čija je posljedica bolest, invalidnost i smrt. Razmotrit ćemo uzroke kardiovaskularne bolesti, a njih možemo promatrati i kao samostalne bolesti koje su dio spektra i koje ubrzavaju oštećenje ili direktno uništavaju tijelo kao stroj.

Kad se pojavi bolest – ili kad skoči tlak
Cijelo tijelo je jedan povezan sustav. Bolesno srce i bolesne krvne žile stoga nužno dovode do bolesti drugih organa, pa tako i cijelog tijela. Razni su uzroci oštećenja srca i krvnih žila. Među najvažnijima je povišeni krvni tlak (hipertenzija), povišeni šećer u krvi (dijabetes), pušenje, povišene masnoće u krvi (hiperlipidemija), nedovoljna tjelesna aktivnost, pretjerana konzumacija alkohola, korištenje određenih lijekova, loš san… Arterijski krvni tlak je važan parametar kojim opća populacija može pratiti zdravlje svog srca i krvnih žila. O uzroku povišenog tlaka teško je govoriti jer se uglavnom radi o tzv. esencijalnoj hipertenziji, odnosno nepoznatog uzroka, ali kao i većina bolesti, može se povezati sa genetikom i životnim stilom. Tlak se mjeri tlakomjerom, uređajem koje bi svako kućanstvo trebalo imati. Na tržištu tlakomjera ima raznih vrsta i cijena. Preporuka je uzeti tlakomjer čija je manšeta (onaj dio što ide na ruku) na nadlaktici jer se smatra da se time osigurava preciznije mjerenje. Za opću populaciju je dovoljno znati da bi idealan tlak trebao iznositi do 120/80. Ukoliko osoba nekoliko puta u različito doba dana mjeri povišene vrijednosti za barem 10 do 20 jedinica iznad tih 120/80 (npr. 145/90), potrebno je potražiti liječničku pomoć. Liječnik će pritom pored mjerenja tlaka u ambulanti najčešće predložiti promjenu navika (npr. manje soliti hranu), vođenje dnevnika tlaka i po potrebi uvesti lijek za tlak koji će pacijent možda trošiti svaki dan doživotno, Sigurno zvuči strašno nekome tko je za sebe mislio da je do tog trenutka zdrav, a sad ima lijekove koje će koristiti do kraja života. Međutim, dobro reguliran tlak ima izrazito pozitivan učinak na opće zdravlje i duljinu života. Loše reguliran, odnosno povišen tlak, će polako, ali sigurno, uništiti srce i krvne žile.

Slatki kao šećer
Još jedan medicinski problem koji muči cijeli svijet, pa tako i Hrvate, je “šećer”, odnosno šećerna bolest tip 2. Riječ je bolesti kojoj je kao i hipertenziji teško pronaći direktni uzrok, no u velikoj mjeri je povezano s debljinom, koja je također pandemijski zahvatila svijet. Kako dolazi do povišenog šećera i što on radi u organizmu: tijelo kao stroj, ako radi kako treba, održava vrijednosti šećera u organizmu u optimalnim vrijednostima, odnosno da ga ima dovoljno, a ne previše u krvi, jer onda stvara probleme. Debljina, loša prehrana, neuredan način života i genetika će trajno povećati vrijednosti glukoze u krvi što zbog čega će krvne žile propadati kao trule cijevi i naposljetku razviti u smrtonosne kardiovaskularne bolesti, poput moždane kapi. Ako strada žila koja ide prema bubregu, propast će bubreg; ako se uništi u očima, čovjek će oslijepiti, ako se zaštopa u srcu, čovjek će imati infarkt miokarda. Problem šećerne bolesti je što ona prolazi neprimjetno ispod radara bolesnika i liječnika; ona ne boli, simptomi nisu jasni i često se otkriva slučajno. Isto kao i tlak, šećer se može liječiti pri liječniku obiteljske medicine. Važno je bolesniku koji pati od šećerne bolesti redovito vaditi krv (na primjer, tri do četiri puta godišnje) i laboratorijski pratiti razvoj šećerne bolesti. Naravno, potrebno je redovito koristiti propisane lijekove i potražiti liječnika za bilo kakve promjene u zdravstvenom stanju, na primjer, ako se pojavi ranica na nozi, potrebno je što prije pokušati izliječiti. Šećer loše utječe na vid, stoga bi dijabetičar trebao ići češće oftalmologu, uglavnom se preporuča jednom godišnje. Šećerna bolest nije striktno kardiovaskularna bolest, ali toliko je sveobuhvatna i toliko loše utječe na zdravlje srca i krvnih žila da ju je bilo nužno obraditi.

 

Nisu problem samo šećer i tlak – ima tu i još kandidata
Pored šećera i tlaka, tu su i “masnoće”. Masnoća ima nekoliko vrsta i nije problem samo kolesterol, koji je ljudima poznat kao “dobar” i “loš”. Ukratko, masnoća ne bi trebalo biti previše i nije isto ima li netko još neke druge bolesti sa strane, poput dijabetesa; ali liječnik će na kraju donijeti odluku o liječenju. Glavni način kako masnoća stvara probleme je što se lijepi za unutrašnju stjenku krvnih žila, čepi ih i onda nastaju problemi. Na masnoće se može utjecati prehranom, preporuka je tzv. mediteranska prehrana (koga zanima ima izvrsnih kuharica u knjižarama) i tabletama. Pušenje je glavni krivac za sve – ali s pravom. Uzrokuje karcinom gdje god stigne (cijeli dišni sustav, cijeli urinarni sustav, želudac, gušterača, vrat maternice…), šteti krvnim žilama i ubrzava njihovo propadanje. Pušač uvijek izgleda starije nego što zapravo je i lošijeg je tena na licu od nepušača – možete si pretpostaviti onda kakve su mu iznutra krvne žile. Nedovoljno kretanje potpomaže svemu što bi pridonijelo razvoju bolesti srca i krvnih žila, od povišenog tlaka do debljine. Rješenje postoji; trebalo bi se umjereno kretati što više. Također, smatra se da je dovoljno dva i po sata tjedno ozbiljnije tjelesne aktivnosti za zdravlje, gdje se čovjek malo uspuše i oznoji. Ne treba trčati svaki dan maratone, onaj tko umjereno radi u svojim goricama itekako zadovolji normu fizičkog kretanja. Kad smo kod gorica, alkohol može biti ozbiljna prijetnja kardiovaskularnom zdravlju. Trenutni je znanstveni zaključak da čaša do dvije vina dnevno ne bi smjele narušavati zdravlje. Toliko o nekim glavnim problemima na koje čovjek može utjecati; još par riječi o kojima ne može. Postoje genski uzroci zašto se nečije tijelo kao stroj brže kvari od susjedovog. Na njih trenutno ne možemo utjecati. U najboljem slučaju možemo utjecati na faktore rizika i raditi preventivne pretrage dok se bolest još nije razvila. Genske se tehnologije ubrzano razvijaju i možda ćemo uskoro moći nekome odgoditi preuranjeni infarkt. Živi bili, pa vidjeli!

Dr. Huzjak

Kako postići zdrav duh i tijelo
Napretkom medicine razvili su se razni načini na koji se mogu liječiti kardiovaskularne bolesti. O njma je bilo riječi kad smo govorili o faktorima rizika, ovdje će se ukratko ponoviti i iznijeti poruku za kraj. Velik dio poremećaja (primjerice povišeni krvni tlak) povezanih s bolestima srca i krvnih žila zbrinjava se promjenama životnih navika i lijekovima, uglavnom pri liječniku obiteljske medicine. Teži oblici bolesti srca i krvnih žila (poput srčanog udara) najčešće se liječe u specijaliziranim ustanovama i kliničkim centrima. Naglasak je na zdravom načinu života i uklanjanju faktora rizika (npr. smanjenje tjelesne težine), čime se usporava i sprječava razvoj bolesti. Smatra se da je promjenom životnih navika moguće spriječiti devet od deset bolesti srca i krvnih žila. Navike je jako teško mijenjati, no koliko posiješ, toliko ćeš i žeti; ako se potrudiš promijeniti loše navike, višestruko će ti se isplatiti. Ako je nekome liječnik propisao tablete, važno je koristiti ih redovito i držati faktore rizika u zadanim okvirima (recimo, držati tlak pod kontrolom), što će spriječiti razvoj bolesti i produžiti život. Ljudi znaju reći, što mi to vrijedi, živjeti dugo, od nečeg se mora i umrijeti. Ali nije sve tako, svi imaju nekih želja i motivacija za život, neovisno o dobi. Nekome je cilj vidjeti unuku na vjenčanju, nekome doživjeti ponovo dječačke snove da čovjek opet napusti planet. Ali ne moraju biti ni velike stvari, nekome je drago dočekati iduće proljeće i vidjeti kako cvjetaju jabuke te proživjeti do jeseni da dozore… i onda opet ispočetka. Čuvajte svoje srce i svoje zdravlje.

Vaš Miran Huzjak, dr.med.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Zdrave navike, zdravi život

Promjenama životnoga stila moglo bi se prevenirati čak ¾ ukupnoga kardiovaskularnog mortaliteta u svijetu.

Objavio Promo // PR članak – 12. kolovoza 2022. 16:30h 0

 

Irena Celiščak-Koštarić // Foto: Ivan Balija

Razvoj tehnologije, sve veća svakodnevna razina stresa, sedentaran način života, nedovoljna tjelesna aktivnost i potpuno pogrešne i nezdrave prehrambene navike znatno ugrožavaju zdravstveno stanje cijele populacije.

Svjesni smo činjenice, a i podaci nam to pokazuju, kako sve više ljudi obolijeva od kardiovaskularnih bolesti, u brojnim slučajevima i sa smrtnim ishodom. Sve više aktivnosti se stoga u zadnje vrijeme provodi baš u području prevencije kardiovaskularnih bolesti. No prije svega nužno je osvijestiti da je svaki pojedinac dužan voditi brigu o svom zdravlju.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta kako u svijetu, tako i kod nas te ih to čini jednim od najvažnijih javnozdravstvenih problema današnjice. Posljednjih nekoliko godina se ipak bilježi trend smanjenja udjela KVB u ukupnoj smrtnosti našeg stanovništva što je jasan pokazatelj mogućnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti. Promjenama životnoga stila moglo bi se prevenirati čak ¾ ukupnoga kardiovaskularnog mortaliteta u svijetu.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su bolesti srca i krvnih žila, u većini uzrokovanih aterosklerozom odnosno promjene, oštećenja i naslage na stjenki arterija. Sve bolesti srca, vaskularne bolesti mozga i bolesti krvnih žila mozga spadaju u kardiovaskularne bolesti. Najčešće kardiovaskularne bolesti uključuju koronarnu srčanu bolest (npr. srčani udar) i cerebrovaskularnu bolest (npr. moždani udar).

Epidemiološka istraživanja su već prije više desetljeća pokazala da postoje brojni tzv. čimbenici rizika za nastanak ateroskleroze i kliničkih manifestacija, odnosno bolesti srca i krvnih žila. To su specifične značajke osoba i njihovih životnih navika povezane s nastankom ateroskleroze i pogoduju njezinu napredovanju. Razvoj bolesti je osobito ubrzan ako netko ima istodobno više čimbenika rizika, pri čemu dva ili više čimbenika rizika umnožavaju, a ne zbrajaju svoje učinke. Stoga je opasnije imati više čimbenika rizika nego jedan, ma kako jako izražen.

Postoje čimbenici rizika na koje možemo utjecati, i oni na koje ne možemo.

Među onima na koje možemo utjecati najvažniji su:

 1. Pušenje
 2. Povišeni krvni tlak
 3. Povećana razina masti (kolesterola i/ili triglicerida) u krvi
 4. Povećana tjelesna težina / debljina
 5. Nedovoljna tjelesna aktivnost
 6. Šećerna bolest (dijabetes)

Čimbenici rizika na koje ne možemo utjecati:

 1. Dob i spol  – muškarci u dobi iznad 45 godina   – žene u dobi iznad 55 godina
 1. Pozitivna obiteljska anamneza (naslijeđe)  – prijevremena smrt uslijed koronarne bolesti srca u dobi prije 55 godina bliskih muških srodnika (otac, brat), ili 65 godina ženskih članova obitelji (majka, sestra).

Većina glavnih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti može se kontrolirati.

Donosimo nekoliko savjeta o tome kako možete kontrolirati te čimbenike i zaštititi svoje srce: Budite aktivni

Samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno može pomoći spriječiti srčani i moždani udar. Pokušajte učiniti tjelovježbu sastavnim dijelom svoga života: koristite stube umjesto dizala, siđite s autobusa nekoliko stanica prije odredišta i prošećite ostatak puta. Tjelesna aktivnost je i izvrstan način za smanjenje stresa i kontrolu tjelesne težine, također dva čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti.

Prestanite pušiti i zaštitite se od duhanskog dima

Ako prestanete pušiti, Vaš će se rizik za razvoj koronarne srčane bolesti prepoloviti unutar prve godine te se s vremenom vratiti na normalnu razinu. Izbjegavajte prostorije pune duhanskog dima: pasivna izloženost duhanskom dimu (engl. second-hand smoke) značajno povećava rizik od srčanog udara.

Zdravije se hranite

Jedite velike količine svježeg voća i povrća te raznovrsne cjelovite žitarice, nemasno meso, ribu, grašak, grah i leću, te hranu s niskim udjelom zasićenih masnoća. Pripazite na unos procesirane hrane, koja često sadrži visok udio soli. Pokušajte izbjegavati konzumaciju alkohola, a ako pijete, pijte umjereno. Ne zaboravite piti mnogo vode tijekom dana!

Održavajte primjerenu tjelesnu težinu

Održavanje primjerene tjelesne težine i ograničavanje unosa soli pomoći će u kontroli krvnog tlaka i smanjenju rizika od srčane bolesti i moždanog udara. Dobar način za praćenje zdrave težine je korištenje ITM-a (Indeks tjelesne mase), kojeg možete izračunati tako da podijelite svoju težinu u kilogramima sa svojom visinom na kvadrat. Zdrave odrasle osobe trebale bi održavati svoj indeks tjelesne mase u rasponu od 18,5 do 24,9 kg/m2.

Procijenite svoj rizik i redovito uzimajte svoju terapiju

Posjetite svog liječnika da Vam izmjeri krvni tlak, razinu kolesterola (masnoće) i glukoze (šećera) u krvi, izmjeri opseg struka, tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase te pojasni rizik kojem ste izloženi. Uzimajte lijekove koje Vam je propisao liječnik i pridržavajte se svog rasporeda.

Malim odlukama u svojoj svakodnevici možemo učiniti puno za svoje zdravlje. Kada bismo razmislili o ovih 5 predloženih zdravih navika i pokušali za početak samo jednu uvesti u svoj život već smo puno učinili.

Želimo svima osvijestiti činjenicu da se ove teške kardiovaskularne bolesti mogu prevenirati usvajanjem zdravog životnog stila i malim pomacima koje ćemo učiniti prvo na sebi, a zatim prenositi dalje na obitelj. Zdrave navike vode do zdravog životnog stila koji čuva i štiti naše srce, mozak i krvne žile.

Irena Celiščak-Koštarić, dr.med.spec.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznosbespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Predstavljen projekt županijskog Doma zdravlja “Zdravo srce, zdrava budućnost”

U prostorijama Županijske uprave danas je održana početna konferencija projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost” čiji je nositelj Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a partner Koprivničko-križevačka županija.

Projekt je vrijedan gotovo 400 tisuća kuna, financira se temeljem poziva “Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza 2” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativni program: „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Riječ je o bespovratnim sredstvima, i to u omjeru Europska unija 85 posto i državni proračun, odnosno Ministarstvo zdravstva 15 posto.

Kao što je naglasila ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković, glavni cilj je podizanje i unaprjeđenje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravog načina života te prevencija i sprječavanje razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava na području naše županije.

Slikovito se kaže da je srce pokretač naših emocija i odluka te smo odlučili projekt posvetiti upravo zdravlju srca, obzirom da smo premalo svjesni ozbiljnosti bolesti kardiovaskularnog sustava. Kroz projekt ćemo nastojati osvijestiti i educirati stanovništvo kako male promjene u mogu doprinijeti većoj kvaliteti života i smanjenju smrtnosti“, dodala je ravnateljica te pojasnila kako otprilike 700 ljudi godišnje u našoj županiji umre od kardiovaskularnih bolesti, koje su uglavnom rezultat modernog načina života – nezdrave prehrane i premalo kretanja. Također je zahvalila projektnom timu, Županiji kao osnivaču i PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji KKŽ na stručnoj i tehničkoj pomoći u ovom, ali i drugim projektima.

IMG_1073

Župan je izrazio zadovoljstvo projektom koji će dodatno unaprijediti zdravlje naših stanovnika te istaknuo: „Osim u poboljšanje materijalnih uvjeta, potrebno je ulagati i u edukaciju te proširenje vidika, što posebno dolazi do izražaja u sektoru zdravstva. Važno je djelovati preventivno jer je to najučinkovitiji način liječenja, a ovaj će projekt zasigurno imati pozitivne rezultate. Čestitam svima uključenima!“

Voditeljica projekta i pomoćnica ravnateljice za financijsko poslovanje Željka Fruk zatim je održala prezentaciju u kojoj je pojasnila projektne aktivnosti, dodavši će se nastojati popularizirati zdrave navike i zdravlje u svakoj životnoj dobi. Razdoblje provedbe projekta je do 20. rujna 2023. godine, a najvažnije aktivnosti odnose se na izradu video spota i brošuru, promotivnu kampanju i info tjedan o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Spomenimo kako su početnoj konferenciji prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić, Maja Blažek i Ljubica Belobrk Flamaceta, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova i suradnici, zaposlenici Doma zdravlja, predstavnice PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ.

Služba ureda župana

Sadržaj preuzet  sa web stranice: https://www.kckzz.hr/hr/novosti/item/2212-predstavljen-projekt-zupanijskog-doma-zdravlja-zdravo-srce-zdrava-buducnost

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.
Više informacija o EU fondovima na : www.strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/