Svjetski dan obiteljskih liječnika obilježava se danas.

Povod je to za isticanje značaja liječnika u zdravstvenim sustavima diljem svijeta, a posebno obiteljskih koji su na prvoj liniji “obrane” zbog čega u zdravstvu imaju vitalnu ulogu. Osim što skrbe o dobrobiti pojedinca, obiteljski liječnici ulažu napore i u funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite kako bi pacijenti, ali i njihove obitelji imali potpunu, učinkovitu i pouzdanu zdravstvenu uslugu.

Da su obiteljski liječnici izuzetno značajni potvrdila nam je i dr. Irena Celiščak Koštarić, nositeljica tima opće, to jest obiteljske medicine u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Kako je istaknula, teško je danas biti obiteljski liječnik zbog opsega posla koji se nameće svakog dana, no ipak postoji i druga strana priče.

– Pred kraj studiranja sam spoznala da želim specijalizirati baš obiteljsku medicinu jer mi je ona stvarala toplinu oko srca i zaista sam osjećala zadovoljstvo u pomisli da bih jednog dana mogla raditi u ambulanti. I dan-danas imam taj osjećaj, a unatoč teškoćama i opsegu posla koji nas svakodnevno pritišće, volim to raditi i lijepo mi je. Ni danas ovaj posao ne bih mijenjala ni za kakvu drugu specijalizaciju – istaknula je.

Posebnosti rada u obiteljskoj medicini

Za dr. Celiščak Koštarić obiteljska medicina je posebna, pa čak i najljepša grana u medicini jer pojedinca može pratiti od njegova rođenja pa sve do prirodne smrti.

– Naša specijalnost se zove obiteljska medicina jer se mi bavimo obiteljima – u svojoj ambulanti imam upisane roditelje, njihovu djecu, bake i djedove, svekra i svekrvu…. Dakle, cijela jedna obitelj je u mom sustavu i ono što je lijepo je da ti te ljude poznaješ. Recimo, dođeš u bolnicu kod specijalista i on te vidi jednom ili dvaput, dok mi s našim pacijentima živimo i proživljavamo sve što se u njihovom životu događa – od rođenja djeteta pa do primjerice odlaska na fakultet. Poznajemo njihovu obiteljsku i socijalnu situaciju i ne bavimo se samo s određenom bolesti, već tu obitelj gledamo šire u fizičkom, psihičkom i duhovnom smislu te socijalnom okruženju. Pratimo sve ono što čini jednu takvu obitelj i to je za mene ljepota ovog posla. Neki misle “Ah, to je samo moj liječnik”, no ja s njima zaista proživljavam razne situacije pa mi ponekad bude teško zbog onoga u čemu su se našli, pa se onda radujemo zajedno zbog nekih drugih stvari. To je suživot – poručila je.

Obiteljske liječnike često se naziva i prvom linijom “obrane”, nastavila je.

– Dok se pacijentu bilo što desi, prvo se javlja nama jer neće otići kardiologu ili dermatologu s bilo kojim simptomom ili pojavom koju je primijetio. Pacijent dođe kod nas po savjet ili razgovor, a onda mi procjenjujemo je li to nešto što treba uputiti dalje i zato se mi još zovemo i “Čuvari ulaza” u zdravstveni sustav. Zaista jesmo prva linija – naglasila je.

Spomenimo da je dr. Celiščak Koštarić u obiteljskoj medicini od 2006. godine kada je i završila fakultetsko obrazovanje, a promjena je od tada do danas u zdravstvenom sustavu mnogo.

– Promjena svakako ima u modernizaciji poput e-recepata ili e-uputnica. Puno toga sada rješavamo na taj način, a dok sam došla u obiteljsku medicinu još uvijek smo ispisivali recepte ručno. Opseg posla prije nije bio toliko velik, nije bilo ni toliko puno posjeta dnevno i bilo je ljepše raditi tada. Danas se čini kao da nam je ovo jednostavnije i brže, no onog se perioda sjećam kao jako lijepog razdoblja – navela je.

Svim kolegicama i kolegama pritom je uputila prigodne želje povodom današnjeg dana.

– Želim im zahvaliti na ulozi koju imaju i na spremnosti te žrtvi da se daju za naše ljude. Koliko god mi ponekad bilo teško i došlo mi da jednostavno pobjegnem od svega, uvijek se onda vratim na izvore i čežnju koju sam osjetila na fakultetu jer sam već tada znala da ovo želim raditi. Prisjetim se toga i bude mi lakše, a i tu su ti naši brojni pacijenti koji nam povratnom informacijom daju do znanja da smo im pomogli ili ih utješili. Zbog poruka, zagrljaja ili lijepe riječi jednostavno znaš da si na pravom mjestu – zaključila je dr. Celiščak Koštarić.

Nedostatak liječnika obiteljske medicine

Uz sve posebnosti obiteljske medicine ipak se javlja nedostatak liječnika, a riječ je i o jednom od gorućih problema zdravstvenog sustava. Kako nam je objasnila ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, zbog odlazaka na specijalizaciju pojedine ordinacije ostaju bez nositelja.

– U Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno je pet ordinacija bez nositelja, no imamo već neka rješenja za popunjavanje. Situacija je takva da nam nedostaje liječnika obiteljske medicine najviše zbog odlazaka na specijalizaciju. Nadamo se ipak kako je to privremena situacija te da će se sve stabilizirati. Mladi liječnici dođu i spremni su raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, no moramo shvatiti da današnji liječnik želi graditi karijeru i u drugim granama medicine s obzirom na to da postoje različite specijalizacije. Naime, teško ih je zadržati, ali vjerujemo kako će Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pronaći neko rješenje jer situacija neće biti održiva u narednom periodu te ćemo imati velik problem – istaknula je.

Osim specijalizacija na situaciju značajno utječu i odlasci u mirovinu.

– Ovaj period obilježen nam je i odlascima u mirovinu, a isto se dogodilo i 90-ih godina prošlog stoljeća kad su nam liječnici mahom odlazili u privatnike. Od toga je prošlo već 30 godina i liječnici su došli u godine kad moraju ići u mirovinu – rekla je.

Hanžeković ističe i da rješenja za navedenu situaciju postoje, a pojasnila nam je kako određenim financijskim i stambenim mjerama nastoje privući medicinski kadar.

– Jedinice lokalne samouprave nude jednogodišnje financijske subvencije od 7.000 do 10.000 eura koje se isplaćuju u neto iznosu. Isto tako, pokušavamo riješiti i stambeno pitanje obiteljskih liječnika kako bi im se osigurao smještaj dok odrađuju određene smjene pa ne moraju putovati, već mogu ostati u smještajnom kapacitetu koji im je osiguran u mjestu gdje se nalazi ordinacija – navela je i zaključno dodala kako se nada da će navedene mjere doskočiti trenutnoj problematici.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Tekst pripremili Hana Volenik i Tomislav Matijašić.