Opće je poznato da u Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika, a problem se dodatno komplicira činjenicom da brojni liječnici odlaze u mirovinu. Brojne općine u našoj županiji već godinama bezuspješno pokušavaju pronaći stalnoga liječnika obiteljske medicine no Općini Rsinja je to konačno ispjelo. Naime ambulanta Doma zdravlja u Rasinji napokon je dobila liječnicu, mladu Teu Zdunić iz Velikog Ravna koja je s radom počela prije tri tjedna.

Tea je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Rijeci ove godine i ovo joj je prvo radno mjesto i kako kaže, ostvarenje snova, zato što je oduvijek htjela raditi u nekoj manjoj ordinaciji jer je i ona iz malog mjesta.

– Javila sam se na natječaj raspisan u rujnu ove godine za radno mjesto doktora medicine u ambulanti u Rasinji i odmah dobila posao. Kako dolazim iz malog mjesta jako dobro znam kako je kada su ljudima nedostupne brojne pogodnosti koje veliki gradovi pružaju, posebice osnovna zdravstvena zaštita – ističe Tea te dodaje kako smatra da obiteljska medicina ima puno toga za ponuditi i to rad sa svim dobnim skupinama, različitim bolestima te time mnogo mogućnosti za učenje i usavršavanje.

– Kao doktor obiteljske medicine imam priliku pratiti osobu kroz cijelo vrijeme liječenja i time stječem vještine koje su posebne upravo za ovu granu medicine. Naravno svaka grana medicine ima svoje posebnosti, bolnička nudi više mogućnosti dijagnostike i različitih specijalista koji su na jednom mjestu – govori nam Tea koja se i sama za vrijeme studiranja okušala u radu u bolničkom sustavu.

Naglašava kako primarna medicina u ovako malom mjestu, za razliku od grada, također nudi i više vremena za posvetiti se pacijentu.

– Po meni je obiteljska medicina kraljica medicine zato što prati svog pacijenta od početka do kraja života. Prati ga kroz sva stanja bolesti te razne promjene u životu kao što su upis u školu, odlazak na fakultet, matura, sportska natjecanja i razne druge stvari koje se ljudima u životu uobičajeno događaju, a nisu vezane za bolest – kaže Tea te dodaje kako za razliku od drugih liječnika, liječnik obiteljske medicine brine o očuvanju zdravlja svojih pacijenata, a ne da samo liječi bolesti.

– Kada se dogodi bolest, opet smo mi tu, kao liječnici prvog kontakta kako se to službeno kaže. Biti obiteljski liječnik znači biti involviran u život čovjeka, a to su naši pacijenti. Njima to jako puno znači, a nama kao liječnicima to je nekako potpuni posao. Ne dobijete čovjeka u krizi ili na kontroli pa ga izgubite poslije iz vida, vi ste stalno i kontinuirano u životu svojeg pacijenta – dodaje.

Iako mlada, zasada nema nikakvih problema u komunikaciji s pacijentima.

– Radi se uglavnom o populaciji koja je navikla na takozvani patrijarhalni model u medicini, a sada više nastojimo primjenjivati partnerski odnos čime su oni onda ugodno iznenađeni. Važno im je da ih netko sasluša i kada vide da je netko zainteresiran za probleme koji se nama možda čine beznačajnima, a njima su jako važni, onda iz ordinacije izlaze vrlo zadovoljni pacijenti. Komunikacija je gotovo najvažniji segment medicine – ispričala nam je Tea i dodala kako joj je ponuda zaposlenja u Rasinji bila odlična prilika za rad u istoj županiji u kojoj živi, posebice zato što namjerava ostati živjeti i raditi na području županije.

Valja spomenuti kako je Rasinja, do dolaska Tee, imala doktoricu na pola radnog vremena koja je bila u mirovini. Njenim dolaskom je trenutno oko 1400 pacijenta dobilo doktora na puno radno vrijeme što svakako ide na korist mještanima.

– U ovih tri tjedna koliko radim, vidjela sam da su zadovoljni što imaju doktora na puno radno vrijeme i trenutno sam i sama zadovoljna s radom ovdje – govori nam Tea koja veliku pomoć dobiva od medicinske sestre Slavice koja već dobro poznaje sve pacijente i oni poznaju nju. Osim što je pomogla Tei da se snađe, pomogla je i pacijentima da se brže i lakše naviknu na promjenu u ordinaciji.

– Bez sestre Slavice svima bi nam bilo puno teže raditi. Drago mi je da sam oavko dobro prihvaćena od sviju i tako ću zasigurno puno bezbrižnije raditi i ono najvažnije, liječiti svoje pacijente – poručuje Tea čiji je plan ostati u trenutnoj ambulanti još neko vrijeme, a u budućnosti namjerava odraditi specijalizaciju u sklopu županijskog Doma zdravlja.

Općina Rasinja pomoći će s dodatkom na redovnu plaću novoj liječnici, a plan je da joj se osigura 30.000 kuna neto godišnje u općinskom proračunu. Matea Konfic

www.glaspodravine.hr (2022)[online] Tea Zdunić: ‘Radim posao koji je kruna medicine i ne želim ići raditi u inozemstvo’, dostupno na: https://www.glaspodravine.hr/tea-zdunic-radim-posao-koji-je-kruna-medicine-i-ne-zelim-ici-raditi-u-inozemstvo/ [08.10.2022]