Djelatnice Doma zdravlja podržale Dan narcisa

 

Narcise su simbol dolaska proljeća, novog života i nade te su samim time postale i simbol dana čije je obilježavanje namijenjeno jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i pružanju podrške svim onim ženama koje su od istog već oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 95 %. Prema službenim podacima, odaziv u nacionalni program se kreće oko 60 %, međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja provedenog 2019.), mamografiju je u prethodne 3 godine obavilo 77,3% žena u dobi od 50 do 69 godina.

Godišnje se u okviru programa pozove oko 150.000 žena na mamografiju, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke.

S obzirom na ohrabrujuće rezultate u vidu pada smrtnosti od raka dojke, potrebno je nastaviti dosadašnje napore u provedbi programa ranog otkrivanja raka dojke.

 

U Koprivnici je ovu hvalevrijednu akciju organizirala Udruga žena s bolestima dojke “Nada”, a podržali su je djelatnice patronažne službe zajedno sa glavnom sestrom Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.