U suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije tijekom mjeseca veljače i ožujka provele su se vrijedne edukacije u sve tri ispostave Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Naime, riječ je o vrijednoj edukaciji tečaja osnovnih mjera održavanja života (BLS) odraslih uz upotrebu AVD-a koje su djelatnici Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije uspješno položili.

 Tečaj osnovnih mjera održavanja života (BLS) odraslih uz upotrebu AVD-a održali su instruktori Željko Poljak, bacc. med. techn., Tomislav Kolar, baccc. med. techn. i Jadranka Janković, med. sestra.

Iako se radi o profesionalnim zdravstvenim djelatnicima, znanje je uvijek dobro obnoviti , no ako to još rade i certificirani instruktori, a edukacija je vrednovana od strane Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu ovakve edukacije su u zdravstvenom sustavu uvijek dobro došle.

Spremnost na hitna stanja mora biti na svim razinama, a suradnja naših zdravstvenih ustanova mora biti na najvišoj razini, što smo i pokazali održavanjem ovakve vrste edukacije.

Naime, svi mi možemo biti hitni pacijenti, a spremnost liječnika i medicinske sestre da do dolaska hitne medicinske službe učine sve da spase život pacijenta je neprocjenjiva, što znaju i naši zdravstveni radnici koji su pristali na edukciju.

Tečaj je trajao šest sati, a uključivao je teorijski i praktični dio nastave nakon čega su polaznici provjerili svoje znanje u pisanom i praktičnom obliku.

Edukacijom je educirano 40 djelatnika Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a u budućnosti se radujemo da ovakve susrete i suradnju održimo i na nekoj novoj razini.

Pišući ovaj članak, moramo istaknuti podatak o opadanju stope preživljavanja s odgodom reanimacije vrlo je lako doći do zaključka kako je edukacija što većeg dijela populacije izrazito bitan čimbenik.

U sklopu što šire primjene kvalitetnih mjera osnovnog održavanja života na strateška mjesta s većim brojem ljudi (policijske postaje, banke, trgovački centri, aerodromi) postavljeni su automatski vanjski defibrilatori (engl. Automated External Defibrillator, AVD/AED).

Navedeni uređaji prepoznaju maligne srčane ritmove te omogućuju isporuku strujnog šoka unesrećenome u slučaju potrebe. Uređaj se uvijek nalazi na vidljivom mjestu, dostupan je svima te označen zaštitnim znakom uređaja AVD/AED.

Defibrilator je prilično intuitivan, sastoji se od samoljepljive elektrode s vizualnim prikazom kako je postaviti na bolesnika i uređaja na kojem se nalazi ekran s dvije tipke – jedna za upaliti uređaj i druga za isporučiti struju).

Za kraj napominjemo da se srčani zastoj može dogoditi bilo kada i bilo gdje, neovisno o situaciji i lokaciji.

Korisno je da još jednom ponovimo gradivo i na stranicama Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije https://www.hitna-kckz.hr/edukacije/ pogledamo na kojim lokacijama su nam postavljeni AVD uređaji u slučaju potrebe za njihovim korištenjem.

 Kako je bilo na edukaciji pogledajte u našoj galeriji slika.