Ranije smo pisali kako je Općina Molve ostala bez liječnice. No, ubrzo se pročula vijest kako u Molve dolazi mlada liječnica Ana Kamber.

Mlada liječnica dolazi svježe s fakulteta te se odlučila za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za obiteljsku medicinu. Na par ponuđenih ordinacija, ona se je sama odlučila za Molve – rekla nam je tada ravnateljica Doma zdravlja, Mirjana Hanžeković.

Prošlo je nešto više od dva tjedna od kad je mlada liječnica Ana preuzela ambulantu u Molvama. Stoga, smo je odlučili posjetiti i vidjeti kako se je snašla. Ulaskom u ordinaciju, osim standardnog mirisa ordinacije, dočekao nas je topli osmijeh sestre Petre, a zatim osmijeh i doktorice Ane koja je ispratila zadnjeg pacijenta kući.

Kako je Ani ovo prvo radno mjesto, odmah smo je upitali kako je zadovoljna s prva dva radna tjedna.

– Svaki početak je težak, no mislim da sam se već nakon nekoliko dana polako uhodala. Najviše sam zahvalna sestri Petri, bez koje bi mi radni dan bio nezamisliv – započela je Ana.

Odmah smo upitali i sestru Petru kako se po njezinom Ana snašla, na što je kroz osmijeh rekla odlično i da se svakom pacijentu pristupa jednako – s osmijehom i s puno pažnje.

Ana je rodom iz Virja pa smo ju pitali zašto Molve, a ne Virje ili pak grad.

– Dugo sam razmišljala želim li za svoje prvo radno mjesto odabrati ambulantu u gradu ili na selu, ali na kraju sam se odlučila za selo. Mislim da će mi biti lakše krenuti raditi u manjoj sredini koju poznajem, sličnoj onoj u kojoj sam odrasla – ističe Ana.

Kako to biva u manjim sredinama, ljudi vole biti jako dobri s liječnicima pa nam je doktorica Ana ispričala jednu simpatičnu situaciju.

– Došao mi pacijent radi jedne tegobe, no na kraju se ispostavilo da je došao samo radi toga da me upozna i da se malo porazgovara. Samim time mislim da su me pacijenti, ali i mještani prihvatili, ali to svakako trebate pitati njih – rekla je kroz smijeh.

Ana je završila Opću gimnaziju Fran Galović Koprivnica, a nakon toga svoje je obrazovanje nastavila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

– Nisam jedna od onih koji su odmalena znali da žele postati liječnik kad odrastu. Prema medicini me usmjerio interes za prirodne znanosti, a danas u njoj najviše cijenim širinu i raznolikost posla – pojašnjava.

Dotakli smo se teme koliko ju je uopće fakultet pripremio za rad nakon obrazovanja koji u njenom slučaju traje šest godina.

– Mogu reći da više nego što sam mislila, no naravno, u medicini učenju nikad nema kraja – kaže.

Ordinacija u Molvama ima nešto više od 1300 pacijenta, ali svakoga dana taj broj raste. U zadnje vrijeme dosta se po nacionalnim medijima proteže tema kako doktori nemaju dovoljno vremena za svoje pacijente, radi obilnog broja posla.

– Iako ne radim dugo, mislim da bi se mnogo mojih kolega složilo da je velik nedostatak količina administrativnih poslova koji se moraju svakodnevno obavljati. Na takve zadatke medicinskom osoblju odlazi puno vremena koje je moglo biti posvećeno pacijentima. Iz tog razloga me veseli što je i Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije prihvatio pilot-projekt administratora u ordinacijama obiteljske medicine, za koje se nadam da su korak prema smanjenju opterećenja medicinskih timova – objašnjava.

Iako nema prethodno radno iskustvo, fakultet joj je omogućio da kroz kolegije i stručne prakse prođe svaku granu medicine, da se upozna sa svakim odjelom i da vidi kako sve to funkcionira. Na taj način fakultet joj je pružio iskustvo koje joj je potrebno u samim počecima ranog iskustva.

Za kraj, doktorica je poručila da se raduje upoznavanju svojih pacijenata te da mjesta u ordinaciji ima za sve one koji trenutno traže svog izabranog liječnika opće medicine.