U prostorijama Županijske uprave danas je održana početna konferencija projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost” čiji je nositelj Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a partner Koprivničko-križevačka županija.

Projekt je vrijedan gotovo 400 tisuća kuna, financira se temeljem poziva “Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza 2” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativni program: „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Riječ je o bespovratnim sredstvima, i to u omjeru Europska unija 85 posto i državni proračun, odnosno Ministarstvo zdravstva 15 posto.

Kao što je naglasila ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković, glavni cilj je podizanje i unaprjeđenje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravog načina života te prevencija i sprječavanje razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava na području naše županije.

Slikovito se kaže da je srce pokretač naših emocija i odluka te smo odlučili projekt posvetiti upravo zdravlju srca, obzirom da smo premalo svjesni ozbiljnosti bolesti kardiovaskularnog sustava. Kroz projekt ćemo nastojati osvijestiti i educirati stanovništvo kako male promjene u mogu doprinijeti većoj kvaliteti života i smanjenju smrtnosti“, dodala je ravnateljica te pojasnila kako otprilike 700 ljudi godišnje u našoj županiji umre od kardiovaskularnih bolesti, koje su uglavnom rezultat modernog načina života – nezdrave prehrane i premalo kretanja. Također je zahvalila projektnom timu, Županiji kao osnivaču i PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji KKŽ na stručnoj i tehničkoj pomoći u ovom, ali i drugim projektima.

Župan je izrazio zadovoljstvo projektom koji će dodatno unaprijediti zdravlje naših stanovnika te istaknuo: „Osim u poboljšanje materijalnih uvjeta, potrebno je ulagati i u edukaciju te proširenje vidika, što posebno dolazi do izražaja u sektoru zdravstva. Važno je djelovati preventivno jer je to najučinkovitiji način liječenja, a ovaj će projekt zasigurno imati pozitivne rezultate. Čestitam svima uključenima!“

Voditeljica projekta i pomoćnica ravnateljice za financijsko poslovanje Željka Fruk zatim je održala prezentaciju u kojoj je pojasnila projektne aktivnosti, dodavši će se nastojati popularizirati zdrave navike i zdravlje u svakoj životnoj dobi. Razdoblje provedbe projekta je do 20. rujna 2023. godine, a najvažnije aktivnosti odnose se na izradu video spota i brošuru, promotivnu kampanju i info tjedan o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Spomenimo kako su početnoj konferenciji prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić, Maja Blažek i Ljubica Belobrk Flamaceta, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova i suradnici, zaposlenici Doma zdravlja, predstavnice PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ.

 

Sadržaj preuzet  sa web stranice: https://www.kckzz.hr/hr/novosti/item/2212-predstavljen-projekt-zupanijskog-doma-zdravlja-zdravo-srce-zdrava-buducnost