Dana 6. rujna 2023. godine u prostorijama Županijske uprave danas je održana završna konferencija projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost” čiji je nositelj Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a partner Koprivničko-križevačka županija

Projekt je vrijedan oko 53 tisuće eura, a financiran je temeljem poziva “Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza 2” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativni program: „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Riječ je o bespovratnim sredstvima, i to u omjeru Europska unija 85 posto i državni proračun, odnosno Ministarstvo zdravstva 15 posto.  

Kao što je naglasila ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković, glavni cilj je podizanje i unaprjeđenje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravog načina života te prevencija i sprječavanje razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava na području naše županije.

Usmjerili smo se na zdravlje našeg srca i zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju bolesti te osvještavanje stanovništva o različitim aktivnostima i navikama koje je potrebno usvojiti ili mijenjati kako bismo imali zdravo srce za zdravu budućnost. To je osobito važno jer većina nas živi sjedilačkim načinom života, ne obraćamo mnogo pažnje na zdravu prehranu i slično. Hvala našim zdravstvenim stručnjacima, liječnicima obiteljske medicine koji su provodili projekt, koprivničkoj Općoj bolnici koja nam je ustupila kardiologa, nutricionista i kineziologa, Županiji koja nam je partner u ovom projektu, ali i u svim našim aktivnostima, zaposlenicima Doma zdravlja te PORA-i koja nam je pružila stručnu i tehničku pomoć “, dodala je ravnateljica Hanžeković.

Župan je izrazio zadovoljstvo uspješnim dovršetkom ovog projekta koji je usmjeren na zdravlje naših građana i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Ovo je još jedan u nizu preventivnih projekata koji se provode u županijskom sektoru zdravstva i hvala vam što savjesno, stručno i odgovorno brinete o zdravlju naših građana. Upravo preventiva, edukacija i promišljanje o zdravlju mogu spriječiti mnoga teža stanja te pozdravljamo ovakve projekte, uz čestitke Domu zdravlja kao nositelju. Dva najvažnija sektora su nam obrazovanje i zdravstvo, u koje mnogo ulažemo, a svaka naša zdravstvena ustanova je značajno unaprijedila svoje djelovanje posljednjih godina, na što smo ponosni. Od energetske obnove kompletne koprivničke Opće bolnice, preko budućeg projekta Regionalnog Centra za palijativnu medicinu pa sve do investicija u Domu zdravlja, poput projekta izgradnje i energetske obnove zgrada Doma zdravlja u Križevcima i Virju, za što se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija. Hvala svima koji su sudjelovali u projektu, veselimo se novim suradnjama, a poruka je da uvijek moramo promišljati o poboljšanju našeg zdravlja“, istaknuo je župan.

Ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić također je uputila čestitke te napomenula:

Zadovoljni smo što smo sudjelovali u još jednom uspješnom projektu koji će imati brojne pozitivne učinke na cijelu lokalnu zajednicu i zdravlje građana. Stručnu i tehničku pomoć u pripremi i prijavi projekta pružili smo kroz projekt „UZ PORU PO POTPORU“, preko kojeg podržavamo i brojne druge projekte kojih je u posljednje četiri godine bilo preko 200Čestitke projektnom timu i vjerujem da ćemo još surađivati.“

Voditeljica projekta i pomoćnica ravnateljice za financijsko poslovanje Željka Fruk zatim je održala prezentaciju u kojoj je pojasnila projektne aktivnosti, dodavši kako se nastojalo popularizirati zdrave navike i zdravlje u svakoj životnoj dobi. Razdoblje provedbe projekta je od 20. svibnja 2022. do 20. rujna 2023. godine, a najvažnije aktivnosti odnosile su se na izradu video spota i brošure, koji su se mogli pogledati u čekaonicama Doma zdravlja, snimanje TV emisije, objavu kolumni i članaka, održavanje Info tjedna o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i slično.