U sklopu projekta „Telecordis“ kojega je proveo Hrvatski zavod za hitnu medicinu, u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije od početka srpnja 2023. godine mogu se obaviti redovite telemedicinske usluge s područja kardiologije i pulmologije i to:

  • Holter tlaka,
  • Holter EKG-a,
  • 12-kanalni EKG i
  • Spirometrija

na sljedećim lokacijama:

  • Ispostavi Križevci i Đurđevcu te u
  • Ordinacijama opće/obiteljske medicine u Rasinji i Glogovcu.

Bolesti srca i krvnih žila ili kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, dok u Republici Hrvatskoj čine čak 45 % svih uzroka smrti. Najviše je pogođeno stanovništvo starije od 65 godina, što je dob koja je istovremeno i najrizičnija u odnosu na smrtnost od bolesti COVID-19. Područje Križevaca i Đurđevca u svojim lokalnim ordinacijama nemaju specijalista kardiologije te su pacijenti za jednostavne pretrage (poput EKG holtera) morali putovati u najbliži grad u kojem se takve usluge nude, odnosno u Koprivnicu.

Proces je do sada funkcionirao tako da kada pacijent dobije uputnicu ili 24-satni holter EKG-a ili tlaka, 12 kanalni EKG ili za spirometriju mora ići u bolnicu i vratiti se kući, pa drugi dan ponovno doći da mu se uređaj skine, a onda još čekati nalaz za očitanje i doći po njega, a nakon uvođenja telemedicine, pacijenti dođu u ordinaciju, dobiju uređaj i nalaz im se vrati očitan.

Uputnica za pregled se izdaje putem liječnika obiteljske medicine te se potom treba javiti u Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije za navedenu dijagnostiku kojom je navedeno smanjuju liste čekanja, dostupnost usluge kao i nepotrebni troškovi putovanja, a što će se itekako osjetiti kroz par mjeseci provođenja ove usluge.